“Dan stokken de woorden in mijn keel”

“Dan stokken de woorden in mijn keel”

Sinds kort neemt Louise, als leidinggevende van een grote afdeling, deel aan het MT met de directie.

In de vorige vergadering merkte ze van alles op: nieuwe ideeën werden weer in oude jasjes gestopt, het geld bepaalde vooral op een niet creatieve manier de besluitvorming, iemand die een andere opinie had werd de mond gesnoerd, slechts een enkeling bepaalde de koers en ze zag angstkrampen bij anderen voor de consequenties van hun eigen afdeling.

Omdat ze nog niet zo lang in het MT zat, dacht ze: “ik heb nog niet voldoende kennis om hierover mee te praten”. En de woorden stokten in haar keel.

Ze vond dit verschrikkelijk, vroeg zich af wat er nu echt aan de hand was en wilde een oplossing.

5 manieren van kijken om tot inzichten en oplossingen te komen

  1. Met een kwaliteitenopstelling onderzoeken met welke kwaliteiten en waarden uit Louises gezinscultuur en streek van herkomst zij verbonden is in haar werk. We zagen welke kwaliteiten 2 kanten van een medaille hadden: een ondersteunende en een remmende. Ze ervaarde duidelijk welke remmende kanten ze wilde loslaten in haar huidige positie, zoals de stringente regels in de gemeenschap vanuit haar geboortestreek. Deze regels gaven helderheid en steun aan de gemeenschap maar er was geen ruimte voor eigen inbreng en je individuele stem. Die doen je woorden dan in je keel stokken.
  2. Van wie werd de mond gesnoerd? Wat was zijn positie, hoe lang zat hij al in het MT? Het bleek om een man te gaan die al langer in het MT zat en om zijn functioneren alom gerespecteerd werd. Kortom: als bij hem de mond wordt gesnoerd, wie durft dan nog wel zijn/haar stem te laten horen? Al helemaal als je nieuw in de ranking bent en vrouw.
  3. Als je vindt dat je onvoldoende kennis hebt over de materie om mee te kunnen praten, hoe kan je die dan bijspijkeren? Ze koos ervoor om mensen vanuit de verschillende afdelingen één voor één uit te gaan nodigen om haar te informeren.
  4. Wat doet Louise met de dijk aan relevante informatie die ze niet gedeeld heeft en die haar veel onvrede gaf? In een bilateraal contact met de meest invloedrijke personen van dit MT, waar ze een goed contact mee heeft, haar visies delen om haar invloed op deze manier aan te wenden.
  5. Wat was daar in het MT aan de hand dat er één enkele persoon zoveel macht had? Door onderzoek van het krachtenveld door een teamopstelling zagen we dat een zeer ingrijpende gebeurtenis uit deze persoons privé-leven de organisatie inkwam en het team lam legde.

Na 2 sessies ging Louise opgelucht naar huis en wist ze wat haar te doen stond.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.