Lichaamsgerichte methodieken

LICHAAMSGERICHTE METHODIEKEN BIJ HETTY BROEDERS COACHING

“Als je achter de sluier van de taal kijkt, spreekt de waarheid van het lichaam”

Vanuit mijn geschiedenis als psychomotorisch therapeut en cranio sacraal therapeut, kan ik vele verschillende vormen aanwenden op momenten of bij vragen waarbij het belangrijk is om via de ervaring iets anders te leren. Zoals ander gedrag, of tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen.

Ons lichaam is een prachtige eenheid die ons in de wijze waarop we bewegen, hoe we de dingen doen en wat en hoe we kunnen voelen, meteen helderheid geeft over je manier van zijn.

Ons lichaam bezit zelfs een celgeheugen in het bindweefsel. Om inzicht te krijgen in het achterliggende van jouw gedrag in actuele lastige situaties, kan je via je lichaam in contact komen met oude ervaringen die door deze huidige situaties weer aangewakkerd worden. Deze oude ervaringen kunnen dan verhelderd en “opgelost’ worden waardoor de gevoeligheid afneemt. Tevens biedt deze ervaring inzicht in de oplossing voor je gedrag in de huidige situatie.

ER ZIJN METHODEN OM:

  • ander gedrag te oefenen, bijvoorbeeld om je beter te leren begrenzen in contact met anderen, om beter te leren plannen, om te leren voelen waar je grenzen zijn en hoe die dan aan te geven, strijdbaarder gedrag te ontwikkelen.
  • te leren voelen zodat je sensitiviteit voor jezelf, anderen en situaties toeneemt.
  • te kunnen ontspannen. Ook daarin zijn weer veel verschillende manieren zoals de Jacobsonmethode, sensorelaxatie, yoga, massage. Belangrijk hierbij is te kijken welke wijze het best bij jou past want niet voor iedereen is het ontspannend om stil te zitten en te mediteren.
  • je geest tot rust te brengen zoals mindfullness, meditatie, visualisatie.
  • helderheid te krijgen in de achtergrond van je gedrag, lichamelijke klachten of lichaamssignalen en een oplossingrichting  te ervaren. Bijvoorbeeld als je steeds buikpijn krijgt bij een bepaald soort gesprekken, steeds geïrriteerd raakt in bepaalde situaties of uit je kracht gaat bij bepaalde personen.

Lichaamsgerichte methoden zijn ervaringsgerichte methoden en werken snel en doeltreffend.