Help! Ik kan het allemaal alleen!

Help! Ik kan het allemaal alleen!

Kan jij ook veel aan?
Ben jij iemand met veel verantwoordelijkheden en kan je uit vele kwaliteiten putten?
Ben je doorgegroeid naar een management- of directiefunctie door een combinatie van intelligentie, kennis, de juiste beslissingen kunnen nemen en bij voorkeur ook nog sociaal en innovatief competent? Kortom: je bent een veel-weter en veel-kunner, en vaak heel actief. Erg fijn om met zo een pakket in je werk en leven te kunnen staan. Op deze wijze van veel betekenis voor je organisatie, team of bedrijf te kunnen zijn.

Hoe is bij jou de balans?
Als de betekenisgeving succesvol gaat, geeft dit veel voldoening. Er is een balans in alles wat je investeert en wat je ziet wat het oplevert. Als die balans verstoord is, als alles wat je bedacht hebt en doet niet tot het resultaat komt wat je voor ogen hebt, dan raak je op den duur gefrustreerd en uitgehold.

Herken je de volgende signalen?
Als je als veel-kunner en veel-weter brede schouders hebt, gewend bent veel te doen, graag helpt en misschien onbewust wilt redden, kan het gebeuren dat je ongemerkt te veel gaat dragen en weggeven zonder dat je voldoende oplaadt. Dit kan zich uiten in onvrede met het werk, vermoeidheid en andere signalen zoals slecht slapen, lichamelijke klachten, ongeconcentreerd zijn , een kort lontje hebben.

Wat is het addertje?
Je hebt niet in de gaten dat je uitverkoop hebt gehouden omdat je het zo makkelijk doet.
Het addertje onder het gras bij veel-weters en veel-kunners, is het ongelofelijk makkelijk en graag willen organiseren, regelen, geven, doen en oplossen voor anderen. Dit geven in de actie is als het ware een tweede natuur. Een enorme kracht.

Wat vraagt dat van je?
Een ontvankelijke houding, zoals het meer achter op je stoel zitten, een innerlijke beweging naar binnen en wat naar achter in plaats van naar buiten en naar voren. Dit vraagt een andere kwaliteit. De kwaliteit van stilte en vertrouwen. Daar is écht lef voor nodig.
Van daaruit kan je ook analyseren wat maakt dat je de resultaten niet bereikt die je voor ogen hebt. En misschien een organisatieopstelling gaan doen.

Wat zie ik?
Ik zie in mijn werk bij dragers, gevers, redders, organisatoren, dat als deze ontvankelijke kwaliteit mist, zij niet of heel laat om hulp vragen. Het zich vaak ook niet gunnen dat het bedrijf voor hen betaalt, zich daar ongemakkelijk en onvrij in gaan voelen.

Herken jij je als veel-weter en veel-kunner in één van deze scenario’s?
Onderzoek dan:
– hoe bij jou de balans in geven en ontvangen is.
– of je in staat bent om de receptieve houding van ontvangen aan te nemen (check: hoe ga je om met het ontvangen van complimenten en cadeautjes?) .

Zijn 1 of beide niet in balans?
Dan ben je in mindere tijden op je werk kwetsbaarder wat resulteert in afname van werkplezier, vermoeidheid, slapeloosheid of andere ondefinieerbare signalen.
Stap over de drempel van je weerzin om steun te vragen. Op tijd, samen met je coach aan de slag gaan met de essentie van jouw leven, je gesteund weten, iemand mee laten kijken en denken, het kan zo leuk, opluchtend en opladend zijn!

Kortom: Ja! Je kan heel veel alleen!

En heus: wie hulp vraagt, is nog geen kneus!

Geplaatst op 03 May 2016 door HettyBroeders
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.