Niet meer blij met mijn werk: 3 kapstokken voor verandering

Niet meer blij met mijn werk: 3 kapstokken voor verandering

Op het moment tref ik diverse 40-ers die ontevreden zijn over hun huidige werk. Ze zijn niet meer blij met wat ze doen. Ze hebben veel werkervaring en zijn echt goed in hun professie. Ze vragen zich af: is dit nog wel wat ik wil?
Is iemand gewoon uitgewerkt na jarenlang hetzelfde te hebben gedaan of is er wat anders aan de hand?

3 kapstokken om uit te zoeken wat er speelt

1) Wat speelt er op het werk
Is er iets bijzonders gebeurd op het werk, recent of in het verleden en wat nog doorwerkt? Waardoor de structuur, sfeer, de inhoud, de onderlinge verhoudingen en afstemmingen van de processen zijn veranderd? Of disfunctioneren mensen op belangrijke plekken waardoor het vaak dweilen met de kraan open is om bijvoorbeeld tot een congruente afstemming te komen?
Ook al doe je erg je best, je merkt dat je zaken niet meer voor elkaar kan krijgen en het kost je handen vol energie. En misschien ben jij je inmiddels ook op een bepaalde manier gaan gedragen die je niet prettig vindt. Hoe dan ook, het gaat ten koste van het gevoel dat je werk je op een positieve manier vervult en jij daar een effectieve bijdrage aan kan leveren.

2) Wie ben jij
Belangrijk is te weten wat er met jou gebeurt op het werk en in welke situaties. Wat vertelt dat over jou en wat over de werksituatie. Maar ook, wie ben jij, waar kom je vandaan qua familie, opleiding en werkervaring?
Hoe is je pad tot nu gelopen? En wat maakt dat je de keuze voor dit beroep hebt gemaakt?
Wellicht zijn er zich herhalende patronen te ontdekken of je komt tot opvallende inzichten.

3) Wat wil jij
Diep van binnen kan er een andere wens liggen. Misschien een studie gedaan om de ouders te pleasen, toch nog willen promoveren of ervaren dat je verder wilt maar dat er iets tussen zit. Vragen die verder kunnen helpen, zijn de volgende:
Wat drijft jou in je werk en leven? Waar wil jij in investeren, wat bied jou vervulling?
Wat zijn je kwaliteiten en kwetsbaarheden. En wat is jouw specifieke talent? Wat is je verlangen?
Klopt het dan wat je nu doet?

Door de zeef
Door bovenstaande kapstokken de revue te laten passeren, wordt helder waar het daadwerkelijk om draait.
Je gaat zien welk aandeel bij de organisatie hoort en wat bij jou.
Je gaat zien in welke organisatiedynamieken je verstrikt bent geraakt. En misschien jouw familiedynamieken raken.
Je ontdekt ook waarvoor je, vanuit jouw achtergrond, gevoelig bent geworden en op een bepaalde manier in situaties reageert. En dan niet meer kan creëren wat je eigenlijk wilt.
Je weet weer wie je bent, waar je voor staat en blij van wordt.

Nieuwe stap
Alle puzzelstukken bij elkaar maken helder of je in je huidige werk of organisatie kan blijven en op welke manier. Of dat je echt een nieuwe stap wilt gaan nemen om al je kwaliteiten en ambities neer te kunnen zetten in je werk. Passend bij jouw ontwikkeling en bij wie jij bent.

En dit alles op een hele organische manier in meestal 10 sessies.

Wil je weten hoe?
Bel of schrijf mij een e- mail.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.